Διερμηνεία για τον Lilian Thuram στο πλαίσιο του προγράμματος FutbolNet του Ιδρύματος Barça

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ​

Το πρόγραμμα FutbolNet δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Barça το 2011 για να βοηθήσει ευάλωτες ομάδες παιδιών κι εφήβων. Συνιστά μια μεθοδολογία που ενθαρρύνει την κοινωνική ένταξη κι ενσωμάτωση μέσα από τον αθλητισμό και συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο. Από το 2017 σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το πρόγραμμα προσφέρεται σε κοινότητες προσφύγων στην Ελλάδα και συνιστά μια πλατφόρμα εξομάλυνσης των αντίξοων συνθηκών διαβίωσής τους. Έχοντας ως βάση τις αξίες της ομάδας της Μπαρτσελόνα, οι οποίες συνοψίζονται στο σύνθημα Ταπεινότητα, Προσπάθεια, Φιλοδοξία, Σεβασμός κι Ομαδικότητα, τα παιδιά μαθαίνουν να επιλύουν συγκρούσεις και να συνεργάζονται, αναπτύσσουν την αυτοεκτίμηση και τον σεβασμό προς τους άλλους, ενώ παράλληλα ψυχαγωγούνται και γυμνάζονται. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα διατίθενται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://foundation.fcbarcelona.com/home

Τον Ιούνιο του 2019 στελέχη του Ιδρύματος Barça πραγματοποίησαν επίσκεψη στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Σκαραμαγκά και του Ελαιώνα μαζί με τον διεθνούς φήμης ποδοσφαιριστή Lilian Thuram, πρώην παίκτη της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Γαλλίας, όταν η τελευταία κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης ανέλαβα την παροχή υπηρεσιών διερμηνείας στον Lilian Thuram. 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Για την προετοιμασία έγιναν τα εξής: 

 • Μελέτη του διήμερου προγράμματος επίσκεψης και του ενημερωτικού δελτίου που παρασχέθηκε από τους διοργανωτές
 • Αναλυτική πληροφόρηση για το πρόγραμμα FutbolNet, την ταυτότητα και τις λοιπές δράσεις του Ιδρύματος Barça: πληροφορίες αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιδρύματος καθώς και από άρθρα και αναλύσεις του ισπανικού και διεθνούς τύπου
 • Αναλυτική πληροφόρηση για το Ίδρυμα Lilian Thuram και το έργο του: οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το πλούσιο υλικό που διατίθεται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος
 • Παρακολούθηση συνεντεύξεων (βίντεο ή γραπτών σε άρθρα εφημερίδων) του Lilian Thuram: οι συνεντεύξεις αποτέλεσαν πολύ χρήσιμη πηγή πληροφοριών, καθώς σ’ αυτές ο Lilian Thuram παρουσίαζε τις απόψεις του για θέματα ισότητας και ρατσισμού, μιλούσε για τη δουλειά που κάνει μέσα από το Ίδρυμα, τη ζωή του και τις ένδοξες αθλητικές στιγμές που έζησε στο παρελθόν με την Εθνική Γαλλίας και άλλες κορυφαίες ομάδες. Οι συνεντεύξεις που παρακολούθησα εκ των προτέρων με βοήθησαν να σχηματίσω ολοκληρωμένη εικόνα για την προσωπικότητά του, κάτι που με διευκόλυνε μετέπειτα πολύ κατά τη διερμήνευση, όπου οι συζητήσεις κινήθηκαν στην ουσία γύρω από τους ίδιους άξονες.
 • Μελέτη των κανόνων και της ορολογίας του ποδοσφαίρου και σύνταξη τεχνικών γλωσσαρίων σε αγγλικά, γαλλικά κι ελληνικά.

Η ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ

Στις επισκέψεις παρασχέθηκε διαδοχική διερμηνεία στους συνδυασμούς αγγλικά-γαλλικά και γαλλικά-ελληνικά. Συγκεκριμένα η διερμήνευση αφορούσε τις εξής περιστάσεις:

 • Ξενάγηση στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου αναλύθηκαν μεταξύ άλλων ο τρόπος οργάνωσης, τα προβλήματα που υπάρχουν, το έργο των ΜΚΟ κ.α. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν στα αγγλικά από την οργάνωση Project Elea στον Ελαιώνα και την οργάνωση Γη στον Σκαραμαγκά. Έγινε διαδοχική διερμηνεία προς γαλλικά.
 • Κύκλος μαθημάτων FutbolNet, όπου συμμετείχε ο Lilian Thuram. Στο τέλος του μαθήματος έγινε συζήτηση με τα παιδιά, στην οποία διερμήνευσα την ομιλία του Lilian Thuram από γαλλικά προς αγγλικά και στη συνέχεια οι προπονητές των παιδιών διερμήνευσαν από αγγλικά προς αραβικά και φαρσί.
 • Συνεντεύξεις του Lilian Thuram στην ΕΡΤ και σε άλλα τοπικά και διεθνή τηλεοπτικά και έντυπα μέσα. Για τις συνεντεύξεις έγινε διερμηνεία από γαλλικά προς ελληνικά και αντίστροφα. 

ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΕΝΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΔΙΕΡΜΗΝΕΑ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΑΣ;

Μαζί μου εξασφαλίζετε άνεση στην επικοινωνία κάθε στιγμή. Ως επαγγελματίας διερμηνέας και μεταφράστρια μπορώ να σας συνδράμω με:

 • Παροχή υπηρεσιών διερμηνείας (ταυτόχρονη, ψιθυριστή και διαδοχική ανάλογα με τις συνθήκες)
 • Εξασφάλιση ομάδας διερμηνέων για συναντήσεις μεγαλύτερης διάρκειας και για ευρεία γκάμα γλωσσών
 • Μεταφράσεις των ενημερωτικών εντύπων και των παρουσιάσεών σας
Scroll to Top